A Mátra Nyugati Kapuja Turisztikai Projekt

FELTÖLTENDŐ INFORMÁCIÓK

2019/09/30

KEDVEZMÉNYEZETT

Szurdokpüspöki Község Önkormányzata

Konzorciumi tagok:

Tar Község Önkormányzata

Szuha Község Önkormányzata

PROJEKT CÍME

MÁTRA NYUGATI KAPUJA TURISZTIKAI PROJEKT

PROJEKT AZONOSÍTÓSZÁMA

TOP-1.2.1-15-NG1-2016-00019

TÁMOGATÁS ÖSSZEGE

499 784 300 Ft

TÁMOGATÁS INTENZITÁSA

100%

MEGVALÓSÍTÁSI HELYSZÍN

Szurdokpüspöki, Tar, Szuha

MEGVALÓSÍTÁSI IDŐTARTAM

2017.06.02.-2020.05.31.

RÖVID LEÍRÁS:

Szurdokpüspöki, Tar és Szuha Önkormányzatai közösen határozták el, hogy kulturális és természeti értékeiket felhasználva bekapcsolják a Mátra nyugati oldalát a hazai turizmus vérkeringésébe. A Szurdokpüspöki Község Önkormányzata által vezetett konzorcium sikeres pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében turisztikai fejlesztésre.

A Mátra közkedvelt kirándulóhely Magyarországon, nyugati része azonban kevésbé ismert a látogatók előtt. Jelen projekt célja, hogy a Mátrafüred-Sástó-Kékestető-Galyatető-Mátraszentimre turisztikai útvonal meghosszabbításával mátrai körtúra jöhessen létre, és a hegységet a pályázó településeken keresztül közelítsék meg a turisták.

A projekt részeként Szurdokpüspökiben túrabázist hoznak létre, ahol emléket állítanak az első jelzett turista utakat kialakító Hanák Kolosnak. Ugyanitt bérelhetőek lesznek természetbarát turistajárművek, valamint aktív sport- és élményeszközök. Taron turisztikai információs pont jön létre, valamint a pokoljárásáról ismert Tar Lőrincnek emléket állító udvarházat és barlangot alakítanak ki. Szuha-Mátraalmás területén túraállomás és rendezvénytér létesül.

A beruházás célja a turisztikai hasznosításhoz szükséges fogadási feltételek kialakítása és fejlesztése: látogatóközpont, többfunkciós bemutatótér kialakítása, fejlesztése, a kapcsolódó épületállomány turisztikai, kulturális célú fenntartható fejlesztése. A projekt tervezői különös figyelmet fordítottak az interaktív bemutatási formákra, az innovatív élményelemekre, a családbarát funkciókra. A projektnek köszönhetően a Mátra nyugati térségében évente több mint 12 ezerrel nő a látogatók száma.

A fejlesztés megvalósításához a konzorcium – 100%-os intenzitás mellett – 499.784.300 Ft támogatást nyert el a TOP-1.2.1-15-NG1-2016-00019 azonosító számú pályázat keretében.

FOTÓK: